Narsizm Nedir ?

Sigmund Freud Narkissos adlı mitolojik kişilikten etkilenerek narsisizm terimini kullanan ilk kişidir. Narsistler başkalarının halk ve gereksinimlerini göz önüne almadan kendilerini one çıkarmaya ve her şeyi istedikleri gibi yönlendirmek için başkalarından yararlanmaya calışırlar. Gercek dışı güç, para, başarı, güzellik ya da ideal aşk fantazileri geliştirirler. Hiç bir zaman doymazlar. Bunun sonucunda kendine önem verme duygusunun yerini depresyon ve değersizlik duygulari alir. Çünkü sergiledikleri bu üstünlük tavırlari derin bir güvensizliği gizler. duygusal ve cinsel ilişkileri çok yoğun ve doyurucu görünmesine rağmen, kendi mutluluğundan cok karşı tarafin ona hayranlık duyması, ve memnun kalmasını önemsedikleri için, hiç bir zaman tatmin olamazlar. Başka insanların düşüncelerini önemsemiyor gibi görünseler de, aslında bu onlar için en önemli şeydir. İstedikleri en önemli şey kendilerine hayranlık duyan, ilgilenen insanlardır ve bunun için hep kişiliklerinden ödün verirler, ve gerçek olmayan, üstun imgelerinin arkasına gizlenirler. Narsisizm bir hastalıktan öte bir dramdır.

Narsizm Belirtileri

• Diğerlerinde daha iyi olduğuna inanmak
• Güç, başarı ve güzelliğe ilişkin hayaller kurmak
• Başarı ve yeteneklerini abartmak
• Devamlı olarak övgü ve takdir beklemek
• Özel olduğuna inanma ve diğer kişilerin duygularını umursamamak
• Herkesin kendi fikirlerine uymasını beklemek
• Diğer kişileri kıskanmak, diğer kişilerin kendisini kıskandığını düşünmek
• Sağlıklı bir ilişki yürütememek
• Özgüven problemi

Narsizm Tedavisi

Narsistik insanlar genelde psikoloğa yada psikiyatriste kişilik problemleri dışında başka sorunlar için gelebilirler. Genelde başka insanlar ile yaşadıkları problemleri kendi davranışlarının bir sonucu olarak düşünmezler aksine dış etkenlerin yada o insanların hataları sonucu olduğuna inanmaktadırlar. Bu kişiler çoğunlukla duygusal problemlere tahammül edemeyen ve depresyon yaşadıklarında terapiye gelen kişilerdir. Çoğu zaman gerçekler ile hayalleri arasında fark olduğunu gördüklerinde yada mükemmel olduklarına dair inançlarını sarsacak bir kriz yaşadıklarında depresyona girmektedirler.
Terapiye girmek genelde bu kişiler için zor olabilir çünkü yardıma ihtiyaçları olduğu fikri onlar için aşağılayıcı bir durumdur. Fakat ciddi bir kriz yaşıyorlarsa, kendilerine olan güvenlerini kazanmak, mükemmel oldukları inancına ve fantazilerine yeniden kavuşmak için tedaviye gelebilmektedirler.